HET BEGINT EN EINDIGT IN VAASSEN

U vindt Classic Bike Tours aan de Elspeterweg die van Vaassen naar het buurtschap Niersen loopt. De tour begint en eindigt zoals hij verloopt: in een bosachtige omgeving.

Inmiddels hebben we een nieuwe route uitgezet die het oude parcours deels overlapt maar ook een heel stuk langs de IJssel voert. De slingerende dijk biedt prachtige uitzichten over oude dorpjes, schilderachtige uiterwaarden en natuurlijk de kronkelende rivier.  In Welsum stoppen we voor de lunch in een zeer motorvriendelijke uitspanning. Wanneer de temperatuur het toelaat zitten we lekker buiten met uitzicht op de IJssel.
Een van de stops van de nieuwe route is gepland bij het oude stationnetje van Lieren, waar we een kijkje nemen op het spoorwegemplacement van de VSM (Veluwse Stoomtrein Maatschappij) waar we een aantal monumentale stoomlocomotieven kunnen bewonderen.
Onderweg passeren we bijna geen verkeerslichten en maar één verkeersdrempel (!) en ook dat versterkt het jaren zeventig gevoel...

De route voert voor een belangrijk deel over de noordelijke Veluwe en gaat vanaf onze vestigingsplaats Vaassen richting Gortel. Bij de Gortelse Hei gaat het over de prachtige, slingerende Gortelseweg naar Vierhouten, het toeristische plaatsje dat - de naam verraadt het al - is omsloten door vier bossen. Via het kerkdorp Elspeet gaat naar Staverden, een kasteelachtig landhuis met stadsrechten en daarom officieel “De kleinste stad van Nederland.”  
Daar wisselen we voor de eerste keer van motor en maken we de eerste foto’s. 

Daarna rijden we richting Stakenberg en door het Leuvenumse Bos naar Nunspeet en het verrassende zeer bochtige asfaltlint door het Zandenbos. Vervolgens richting Epe en in Tongeren linksaf naar ‘t Harde, waarna we over de slingerende Zuidweg langs het schietterrein en de Dellen toeren.  

Daar wisselen we weer van motor.

We vervolgen de route en komen langs het Motorcrossterrein van Heerde richting en komen via de Leemculeweg in Wapenveld waar we linksaf richting de IJssel brommen. Na de bosrijke omgeving veranderd de sfeer meteen door het open karakter van de IJsseldijk. We passeren de hoogwatergeul, recent aangelegd om bij extreem hoog water ruimte te bieden aan het water en sturen naar Welsum, waar we bij de motorvriendelijke Eet Tapperij Bijsterbos aanleggen voor een prima lunch. Hopelijk met mooi weer, want dan kunnen we buiten blijven zitten met uitzicht op de IJssel en de regelmatig passerende motorrijders. 

Uitbuiken doen we op de motor, waarbij we in zuidelijke richting over de IJsseldijk in Deventer belanden. De “Koekstad” later we letterlijk lins liggen wanneer we over het smalle weggetje achterlangs de Bolwerkmolen, strak langs de IJssel blijven rijden. Het laatste stukje, net voor de Ruïne van Slot Nijenbeek is voor auto’s afgesloten, maar wij mogen er op de motor nog door.

We keren de IJssel letterlijk de rug toe en flaneren naar Voorst en vandaar naar Klarenbeek. Dat kan binnendoor, maar na het bos en de dijkjes willen we de gaskraan wel even iets verder opendraaien, vandaar dat we de provinciale wegen N345 en N789 volgen. Iets minder toeristisch, maar toch ook wel lekker om even te proberen of er nog wat fut in de motoren zit...

Net voorbij Klarenbeek slaan we rechtsaf richting Lieren voor de volgende stop bij het kleine station met de imposante collectoe oude stoomlocs, die we even gaan bekijken. met een beetje geluk zijn ze net aan het rangeren (vaak op zaterdag) wat altijd een indrukwekkende gebeurtenis blijft. 

Vanaf Lieren gaat het via Beekbergen over de Berg en Dalweg naar Hoederloo. Een prachtige heuvelachtige weg door de gemengde bossen van de Veluwe. In Hoenderloo stoppen we bij de oude melkfabriek, waar Co de beroemdste ijstent van Nederland runt. Uiteraard stoppen we daar voor een heerlijk schepijsje. 

Als we zijn uitgelikt starten we onze machines weer voor de etappe naar Apeldoorn. Net voordat we die stad bereiken slaan we linksaf en rijden over de Hoog Buurloseweg richting Radio Kootwijk en Hoog Soeren.  Eerst door het bos, daarna over de glooiende heidevelden richting het Ordenbos waarna we via de villawijk Berg en Bos in Apeldoorn arriveren. daar rijden voor Paleis Het Lo langs naar Vaassen, de eindbestemming. We hebben zo’n gemiddeld 180 km achter de rug waarna het tijd wordt voor een laatste biertje, wijntje of frisdrank op het terras achter Elspeterweg 57... Moe, maar voldaan.


Elspeterweg 57-2
8171 ES  Vaassen
Tel 0578 - 573857